- 17 czerwca, 2022
- 19:51
Konsumenci coraz częściej dostrzegają rolę terpenów w określaniu różnych smaków, zapachów i efektów działania konopi.
Podczas gdy kiedyś kładziono nacisk na kannabinoidy i na to, kto potrafi wyhodować odmianę o najwyższej zawartości tetrahydrokanabinolu (THC), terpeny zajęły centralne miejsce jako związki w konopiach indyjskich, które sprawiają, że różne odmiany są wyjątkowe, co pozwala konsumentom na lepsze ukierunkowanie ich pożądanych doświadczeń z konopiami.
Co znajduje się poza terpenami, jeśli chodzi o rozróżnianie smaku, aromatu i działania konopi? Jakie funkcje pełnią inne związki występujące w konopiach indyjskich i jak mogą one wpływać na doznania z konopi?
Estry i ich wpływ na terpeny
Choć terpeny mają zasadnicze znaczenie dla smaku i aromatu odmian konopi, to nie im należy się cała chwała.
Estry stają się coraz ważniejsze dla genetyków konopi, którzy próbują określić ich smak i aromat.
Niektóre z najpopularniejszych rekreacyjnych odmian konopi mogą pochwalić się smakiem banana, truskawki czy ananasa; podobieństwo aromatu tych owoców do konopi może być czasem niewiarygodne. Nie jest to jednak zasługa terpenów, ale raczej estrów.
Estry to związki lotne, które mogą wzbogacić lub zmienić profil smakowy i zapachowy terpenów.
Kiedy związki zapachowe dostają się do naszego nosa, łączą się z receptorami węchowymi w różnych stężeniach i kombinacjach, angażując mózg w identyfikację zapachu. Na przykład odmiana „Strawberry Banana” będzie pachnieć jak te owoce dzięki estrom, a nie dlatego, że te same terpeny, które występują w truskawkach i bananach, znajdują się w odmianie konopi.
Ważne jest, aby zauważyć, że estry, w przeciwieństwie do niektórych terpenów, takich jak β-kariofilen, nie działają na receptory endokannabinoidowe; uważa się jednak, że modulują i łagodzą działanie terpenów.
Tiole: Dlaczego marihuana pachnie jak skunks
Wiele osób określiłoby zapach marihuany jako zbliżony do zapachu oprysku skunksa.
W 2021 r. naukowcy z Byers Scientific odkryli, że za skunksowy zapach marihuany odpowiada związek 3-metylo-2-buteno-1-tiol (znany jako 321 MBT). Wcześniej sądzono, że skunksowatość ma związek z terpenami.
321 MBT jest tiolem zawierającym siarkę, a także jednym z siedmiu tioli występujących w oparach skunksa, co bezpośrednio wyjaśnia skojarzenie zapachowe. Uważa się, że ludzki układ węchowy ewoluował w kierunku wykrywania tioli zawierających siarkę, nawet jeśli nie występują one w dużych stężeniach.
Zakłada się również, że MBT znajduje się w niektórych piwach, które wywołują bardziej skunksowe wrażenia na podniebieniu.
Aldehydy: Kolejna substancja wzmacniająca zapach
Wciąż nie przeprowadzono jeszcze wielu badań na temat dokładnej roli aldehydów w konopiach, natomiast wiadomo, że te związki aromatyczne powstają w wyniku dehydratacji alkoholu. Przykładem aldehydów jest zapach wanilii pochodzący od cząsteczki waniliny lub zapach migdałów pochodzący od benzaldehydu.
Uważa się, że aldehydy mogą wpływać na terpeny poprzez chemiczną zmianę ich składu.
Należy zauważyć, że nie wszystkie aldehydy mają przyjemny zapach, taki jak wanilia czy migdały; aldehydy powstają również wtedy, gdy łatwo psujący się produkt jełczeje, dlatego też aldehydy muszą być zrównoważone, aby zachować przyjemny zapach.
Zwykle zaleca się, aby produkty takie jak oleje z konopi były przechowywane w niskiej lub pokojowej temperaturze, aby uniknąć degradacji i powstawania większej ilości aldehydów.
Flawonoidy i kolor marihuany
Flawonoidy stanowią od 2 do 10% składu chemicznego konopi, ale wciąż jeszcze tak wiele na ich temat nie zostało odkryte. Flawonoidy nadają kolor roślinom, takim jak kwiaty, owoce i różne kolory pąków konopi.
Mówi się także, że flawonoidy wpływają na aromat i smak roślin, ale trzeba przeprowadzić więcej badań, aby dowiedzieć się, jak dokładnie do tego dochodzi.
Istniejące badania wykazują korzyści terapeutyczne flawonoidów, a niektóre z nich są badane pod kątem właściwości przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych, przeciwutleniających i neuroprotekcyjnych, by wymienić tylko kilka.
Ze względu na podobieństwo właściwości leczniczych, flawonoidy i terpeny działają razem jako część „efektu świty” w synergicznym związku z kannabinoidami i innymi składnikami rośliny.
Wysiłki w kierunku nowej klasyfikacji odmian konopi indyjskich
W związku z rosnącą liczbą odkryć dotyczących różnych składników marihuany, coraz bardziej oczywiste staje się, że na doświadczenia związane z konopiami indyjskimi mają wpływ nie tylko kannabinoidy i terpeny.
Coraz częściej producenci marihuany oznaczają swoje produkty dominującymi terpenami, a badacze konopi szukają sposobów na wykorzystanie związków niebędących kannabinoidami w konopiach do pracy nad nowym systemem klasyfikacji odmian.
W poszukiwaniu lepszego systemu klasyfikacji konopi znawcy wykraczają poza terpeny i drążą dalej, aby sprawdzić, jakie inne związki decydują o działaniu, a także o aromacie i smaku.